17 godz. (zajęcia teoretyczne) + 3 godz. (zajęcia praktyczne)
Cena kursu: 300 zł / os.
Nowy termin zajęć: 28-29 maj 2022 r.
INFORMACJE:
- Do kogo skierowany jest kurs?
Na kurs zapraszamy wszystkich tych, którzy chcą założyć pasiekę oraz tych, którzy mają zamiar rozpocząć swoją przygodę z pszczołami.
- Jak się zapisać?
Jeśli chcesz się zapisać na kurs, formularz zgłoszeniowy i wypełnij formularz zgłoszeniowy, a następnie prześlij nam na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. wraz z potwierdzeniem wpłaty.
Jeśli masz pytania skontaktuj się drogą mailową: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
- Po dokonaniu zapisu na kurs otrzymasz maila potwierdzającego zapis do grupy szkoleniowej. Sprawdź czy nie wpadł do skrzynki SPAM !
Poczta elektroniczna to droga, którą najczęściej będziemy kontaktować się z naszymi kursantami.
- Opłata za kurs
Jeśli po zapisaniu się, nie otrzymałeś wymienionych wyżej maili, skontaktuj się z nami telefonicznie:
tel. 083 344 99 34 sprawdzimy co poszło nie tak.
Liczba miejsc jest ograniczona (małe grupy).
PROGRAM KURSU:
1. Biologia pszczoły
2. Biologia rodziny pszczelej
3. Gatunki i rasy
4. Rola pszczół w ulu
5. Społeczność pszczół
6. Prace wykonywane przez pszczoły
7. Choroby i leczenie pszczół
8. Prowadzenie gospodarki pasiecznej
9. Pasieka stacjonarna
10. Pasieka wędrowna
11. Sprzęt pszczelarski
12. Rejestracja pasieki ( formalności + możliwości pozyskania dotacji)
13. Ule (materiał, rodzaje)
14. Prace w sezonie
15. Pozyskanie produktów pszczelich ( miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi pszczelej, propolisu, mleczka pszczelego oraz wosku)
16. Technologia produktów pszczelich – przechowywanie i przetwarzanie
17. Zasady pracy w pasiece
18. Sprzedaż miodu i produktów pszczelich w świetle prawa.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Słuchacz po ukończeniu kursu będzie potrafił:
1. Organizować zakładanie i prowadzenie pasieki
2. Planować, organizować i prowadzić produkcję pasieczną
3. Pozyskiwać, przechowywać produkty pszczele oraz prowadzić ich sprzedaż
4. Planować i dobierać metody zapobiegania i zwalczania chorób pszczół
5. Prowadzić pasiekę zgodnie z przepisami prawa.
PROWADZĄCY:
Kacper Łaskarzewski – pszczelarz praktyk, posiadający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik pszczelarz, absolwent technikum Pszczelarskiego, absolwent kursu w zakresie unasienniania matek pszczelich, który odbywał staże i praktyki zawodowe m.in. w: Pasiece Hodowlanej Wilde w Olsztynie, Przedsiębiorstwie Pszczelarskim w Sułkowicach. Doświadczenie szkoleniowe zdobywał m.in. poprzez prowadzenie szkoleń na rzecz mieszkańców gmin woj. lubelskiego. Właściciel Centrum Pszczelarskiego Łaskarzewscy.