z1
DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIEMNIAKI?
 
Obecnie ziemniaki stanowią jeden z podstawowych produktów żywnościowych w Polsce i naświecie. Powszechność spożywania ziemniaków świadczy o dużych walorach odżywczych i smakowych tego warzywa. W kuchni ziemniaki najczęściej występują pod postacią: puree, frytek, chipsów, klusek śląskich czy pyz. Ziemniaki są łatwostrawne, a zawarte w nich substancje odżywcze są łatwo przyswajalne. Wbrew panującej opinii, bulwy ziemniaka są niskokaloryczne i nie są tuczące. Wartość kaloryczna ziemniaka jest niska (69–85 kcal) i porównywalna z wartością energetyczną czereśni (61 kcal/100 g) lub winogron (69 kcal/100 g), a przy tym jest 4–5-krotnie niższa niż wartość energetyczna ryżu i kasz (średnio ok. 340 kcal). Ziemniaki posiadają też wiele  właściwości zdrowotnych. Warzywo to jest bardzo zdrowe i smaczne, dlatego też warto go spożywać, nawet w dużych ilościach.

5 powodów, dlaczego warto jeść ziemniaki
  1. Zawiarają między innymi witaminy, takie jak: C, B oraz potas i skrobię.
  2. Udowodniono, iż spożywanie ziemniaków pozytywnie wpływa na pracę serca i nerek.
  3. Skrobia zawarta w warzywie ma duże działanie przeciwzapalne i łagodzi bóle jelitowo-żołądkowe.
  4. Ziemniaki posiadają małą objętość kaloryczną.
  5. Wysoka zawartość potasu. Potas jest ważnym elementem naszej tkanki mięśniowej.
z2

Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym i warzywami

Składniki:
8 dużych ziemniaków,
3 kolorowe papryki,
1 cebula,
6-7 pieczarek,
10 dag startego sera (żółtego lub mozzarella),
kilka cienkich plasterków boczku lub szynki parmeńskiej,
szczypta ostrej papryki w proszku,
pół pęczka posiekanej natki,
2 łyżki oliwy.

Pieczone ziemniaki krok po kroku:
1. Ziemniaki umyj, łyżką wydrąż miąższ i drobno posiekaj.
2. Warzywa i grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na
oleju roślinnym z miąższem z ziemniaków, dopraw solą, pieprzem i papryką.
3. Napełnij farszem ziemniaki i piecz przez 40 minut (190 st.).
4. Wyjmij z piekarnika i posyp serem. Obok nich, na blaszce, połóż plastry boczku, aby je zrumienić. Piecz
kolejne 10 minut.
5. Podawaj z sosem jogurtowym, posypane płatkami boczku i oprószone natką pietruszki.

Przygotowała studentka I roku dietetyki – Ibragimova Diana
Źródła: https://polki.pl/przepisy/obiad,ziemniaki-pieczone-z-sosem-czosnkowym-prosty-przepis,10020812,artykul.html https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fsuperbiz.se.pl%2Fwiadomosci%2Fziemniaki-drozeja-w-2019 roku-cena-wzrosnie-nawet-o-kilka-zlotych-aa-AuVW-gQEX Js9y.html&psig=AOvVaw1ryuYridPbyg0jkmqe_NZr&ust=1585654573503000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCKCwruaNwugCFQAAAAAdAAAAABAI
https://polskiziemniak.pl/dietetycy-o-ziemniakach/

poniedziałek, 30 marca 2020 13:01 Poprawiony: wtorek, 31 marca 2020 10:50 Wpisany przez Jakub Seroczyński