You have downloaded this file 0 times in the last 24 hours, limit is 0.
Your file downloads total 0 in the last 24 hours, limit is 0.

09 Wiedza i zachowania żywieniowe personelu pielęgniarskiego Pobierz

Opis:

Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie opinii pielęgniarek i pielęgniarzy na temat własnych zachowań żywieniowych z uwzględnieniem posiadanej wiedzy.
Badania zostały przeprowadzone wśród 85 osobowej grupy studentów Pielęgniarstwa Pomostowego Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety.
Analizując wyniki badań zaobserwowano, że najczęściej spożywanymi produktami wśród badanych były owoce i warzywa, 64% badanych spożywało je codziennie, jako drugi składnik codziennej diety respondenci podali czerwone mięso (38%). Prawie tyle samo ankietowanych codziennie spożywa produkty zbożowe, ryż i ziemniaki. Większość (71%) ankietowanych uważało śniadanie za najważniejszy posiłek w ciągu dnia i ponad połowa potwierdziła jego codzienne spożywanie. Z powodu zmianowego trybu pracy 55% respondentów nie odżywiała się regularnie. Opinia badanych na temat konsekwencji nieracjonalnego żywienia przedstawiała jednak dobrą znajomość zagrożeń zdrowia i chorób będących skutkami nieprawidłowego żywienia.
Wśród ankietowanych występują nieprawidłowe zachowania żywieniowe, a preferowany przez badanych sposób żywienia wymaga zmiany, ponieważ personel pielęgniarski powinien przejawiać prawidłowe zachowania żywieniowe oraz wspierać kształtowanie tych postaw u swoich podopiecznych.

Rozmiar:
499.2 KB
Autor:
Anna Ławnik, Zofia Kubińska, Renata Chlebowska
Wersja z dnia:
05.07.2013