You have downloaded this file 0 times in the last 24 hours, limit is 0.
Your file downloads total 0 in the last 24 hours, limit is 0.

09 Insulinoodporność komórki wątrobowej Pobierz

Dziękujemy za pobranie 09 Insulinoodporność komórki wątrobowej

Jeśli pobieranie nie rozpocznie się automatycznie za parę sekund, kliknij odnośnik Pobierz powyżej

Opis:

Streszczenie: Insulinooporność oznacza upośledzoną wrażliwość tkanek na insulinę, najczęściej związaną z defektem insulinowego szlaku przekaźnictwa wewnątrzkomórkowego sygnału. Insulinooporność hepatocytów manifestuje się przede wszystkim niekontrolowaną produkcją i uwalnianiem glukozy z wątroby, czego skutkiem jest hiperglikemia. Prowadzi do zaburzeń metabolicznych, zwłaszcza dotyczących gospodarki  węglowodanowej, jak również lipidowej prowadząc do nadmiernej akumulacji lipidów w wątrobie. Wewnątrzkomórkowy nadmiar lipidów estryfikowany jest przede wszystkim do triacylogliceroli (TAG), diacylogliceroli (DAG) i ceramidów (CER), które w sposób bezpośredni interferują z insulinowym szlakiem przekaźnictwa sygnału, nasilając insulinooporność hepatocytów. Wzrost zawartości diacylogliceroli wewnątrz
hepatocytów powoduje wzmożenie aktywności kinazy białkowej C (PKC), a nadmierna akumulacja ceramidów  może być przyczyną inaktywacji kinazy białkowej B (PKB), czego skutkiem jest fosforylacja i dezaktywacja substratu receptora insulinowego (IRS-1), co prowadzi do zmniejszenia translokacji transporterów dla glukozy do błony komórkowej (GLUT-2). Znaczenie insulinooporności hepatocytów przede wszystkim objawaia się rozwojem zespolu metabolicznego, wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego i przewpleklym prozesem zapalanym i nowotworzeniem.
Słowa kluczowe: insulinooporność, hepatocyty, NAFLD (niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby) wolne kwasy tłuszczowe, ceramidy, diacyloglicerole, triacyloglicerole

Rozmiar:
256.9 KB
Autor:
Jadwiga Daniluk
Wersja z dnia:
15.12.2011