Dietetyka - Dzień Otwarty Akademii Bialskiej


zdj1
23 marca 2022 r. na naszej Uczelni odbył się Dzień Otwarty, podczas którego maturzyści mieli możliwość zapoznania się z ofertą edukacyjną ABNS. Pośród wszystkich kierunków okazję do zaprezentowania miała również dietetyka. Na naszym stoisku licealiści mogli zapoznać się z programem studiów, odbyć rozmowy z wykładowcami oraz ze studentami, którzy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami.
img1
img2

 

img3

Ogromną popularnością cieszyła się analiza składu ciała. Badanie obejmowało nie tylko pomiar masy ciała i wzrostu, ale także zawartości tkanki tłuszczowej, masy mięśni, masy kostnej oraz wieku metabolicznego. Kompleksowa analiza i interpretacja otrzymanych wyników okazały się dużą atrakcją dla przybyłych gości.

 

zdj2

Studenci dietetyki zorganizowali konkurs z wiedzy na temat żywności i żywienia, w którym można było wygrać książkę z przepisami Beaty Pawlikowskiej.

  Lena_moda_udoskonalenie   

W Dniu Otwartym uczestniczyli również nauczyciele Zakładu Dietetyki. Magister Agnieszka Panasiuk poprowadziła wykład otwarty pt. „Dietetyk i jego rola zawodowa", w którym przybliżyła aspekty pracy dietetyka oraz opowiedziała jak kształcenie na naszym kierunku przygotowuje absolwentów dietetyki do podjęcia w przyszłości pracy zawodowej. Profesor Iwona Mystkowska przygotowała zajęcia laboratoryjne pt. „Czym jest pH w produktach spożywczych?", podczas których maturzyści badali odczyn pH wybranych produktów.

Dietetyk_i_jego_rola_zawodowa_1

Projekt_bez_tytuu

projekt

Stoisko kierunku dietetyka cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Zwiedzający mogli na nim skosztować przygotowanych przez nas dietetycznych potraw. Motywem przewodnim była kuchnia wegetariańska.
potrawy
zdj
Marek Janczak, dietetyka II rok
sobota, 26 marca 2022 11:35 Poprawiony: poniedziałek, 28 marca 2022 18:09 Wpisany przez Agnieszka Panasiuk