 Hauptverzeichnis
		 Hauptverzeichnis
			
		 Wydawnictwa, Księga znaku, Logo Uczelni
		
			Wydawnictwa, Księga znaku, Logo Uczelni
		
		 Human and Health / Człowiek i Zdrowie
		
			Human and Health / Człowiek i Zdrowie
		
		 Tom V, nr 1, rok 2011
		
			Tom V, nr 1, rok 2011
		
		
		 Download
		 DownloadStreszczenie: W raporcie WHO z 1994 roku uznano fakt wzrastającej oporność bakterii na stosowane antybiotyki, za ważny problem zdrowia publicznego. Od tego czasu wzmożono wysiłki zmierzające do zapobiegania chorobom poprzez wzmacniania naturalnych sił odpornościowych organizmu, wskazując m.in. na zwiększeniu efektywności szczepionek i wykorzystanie zjawiska interakcji bakteryjnej (microbial interferencje treatment, MIT). Zaowocowało to wprowadzeniem na rynek produktów spożywczych o pożądanym działaniu zdrowotnym, zwanych żywnością funkcjonalną (functional food) do której należą żywe kultury bakterii jelitowych (probiotyki). Probiotyki nie tylko sprzyjają prawidłowemu rozwojowi organizmu, ale także ułatwiają zwiększenie wydolności psychofizycznej, zmniejszają podatność na stres, spowalniają procesy degeneracyjne organizmu oraz zapobiegają wystąpieniu niektórych schorzeń przewlekłych i infekcyjnych (immunonutrition).
Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie z rodzaju: Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Bifidus oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii będące składnikiem preparatów farmaceutycznych, suplementów diety lub produktów fermentowanych.
Słowa kluczowe: probiotyki, żywność funkcjonalna, Lactobacillus, Saccharomyces boulardii pałeczka kwasu mlekowego, oporność bakteryjna