Wegetarianizm – ideologia, styl życia czy zdrowie w czystej postaci?
Wegetarianizm jest sposobem żywienia wykluczającym z diety mięso, w tym ryby i owoce morza. Dieta wegetarian jest oparta na produktach roślinnych, aby mogła być w pełni zbilansowana powinna bazować m.in. na pełnoziarnistych zbożach, warzywach, owocach, roślinach strączkowych, będących głównym źródłem białka w tej diecie oraz tłuszczach roślinnych zawartych w nasionach, czy pestkach.
Początki wegetarianizmu sięgają II tysiąclecia p.n.e. . Wtedy bowiem zaczął się rozpowszechniać na subkontynencie indyjskim w charakterze czysto religijnym. Współczesny wegetarianizm ma podłoże moralne, ekologiczne i coraz częściej zdrowotne. Wegetarianie potępiają cierpienie jakie człowiek zapewnia zwierzętom hodowlanym. Stąd tak wiele ruchów na rzecz ochrony praw zwierząt. Wielu z nich wskazuje również niszczący dla środowiska wpływ ferm przemysłowych, które m.in. emitują ogromne ilości gazów cieplarnianych przyczyniających się do globalnego ocieplenia naszej planety,
Coraz częściej mówi się o zdrowotnym działaniu diety wegetariańskiej. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jest korzystna dla wszystkich grup wiekowych, a także dla kobiet w ciąży oraz sportowców. Tylko w niektórych przypadkach zalecana jest dodatkowo suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3, witaminą B12 lub witaminą D. Dieta wegetariańska według Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia zmniejsza objawy i ryzyko m.in. chorób serca, cukrzycy, otyłości, osteoporozy, dny moczanowej, a nawet niektórych nowotworów.
Światowy dzień wegetarian powinien przypominać nam, że nie na samym mięsie człowiek żyje oraz to, że dla dobra środowiska warto spróbować specjałów kuchni wegetariańskiej.
Pasztet z cukinii
Cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i marchew obrać i również zetrzeć na tarce, ale o małych oczkach. Następnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, doprawić ziołami oraz solą, pieprzem do smaku i wyłożyć do blaszki. Piec przez godzinę w 180-190 stopniach C. Pasztet dobrze smakuję w połączeniu z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Źródła: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm#Zdrowie http://wegemaluch.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1137:instytut-zywnosci-i-zywienia&catid=113:newsy&Itemid https://jandonline.org/article/S0002-8223(09)00700-7/fulltext https://www.alt.dk/sundhed/er-veganere-det-nye-sortMittwoch, den 29. Januar 2020 um 20:00 Uhr Zuletzt aktualisiert am Donnerstag, den 04. Februar 2021 um 01:52 Uhr